Impozitul forfetar


Amagiti de cateva luni ca Guvernul nu va majora "nici cota unica, nici TVA", micii intreprinzatori, dar si firmele mari din distributie sau aflate in plin proces de investitii afirma ca noile taxe care ar putea fi introduse prin ordonanta de urgenta ii pot scoate din joc.
Din analizele efectuate de Ministerul Finantelor Publice la nivelul anului 2007, din cei 617.525 de contribuabili persoane juridice, 2.000 asigura peste 85% dintre veniturile publice. Numarul societatilor care au declarat pierderi la nivelul anului 2007 a fost de 242.106, reprezentand 39,2% din numarul total al societatilor inregistrate. Cifra de afaceri a acestor companii se ridica la 134 mld. lei, reprezentand 16,5% din cifra de afaceri totala in economie.
Finantele sustin ca dintre activitatile desfasurate de acesti contribuabili o pondere mare la realizarea pierderii totale din economie o au tranzactiile imobiliare, comertul cu ridicata si amanuntul, industria alimentara si a bauturilor, hotelurile si restaurantele si activitatile de servicii prestate in principal intrepriderilor.
Pe langa faptul ca un astfel de sistem de taxare pe cifra de afaceri contravine normelor europene, nu face nicio diferentiere intre investitorii de buna credinta care pot eventual inregistra pierderi in perioade de investitii de exemplu si companiile "fantoma" pe care probabil le vizeaza o astfel de masura. Ca sa nu mai amintim faptul ca traversam un an fiscal in care marea majoritate a companiilor vor inregistra pierderi din cauza crizei economice.
Cu certitudine aceasta masura va cauza desfiintarea firmelor mici prin falimentarea acestora.

Niciun comentariu: